Ziekenhuis

Diny Sunshine Medical Center

Meer dan dertig jaar geleden arriveerde de Nederlandse kinderarts Diny van Bruggen in Cambodja. Met liefde en mededogen diende ze in ziekenhuizen in Phnom Penh en op het platteland. Als jong meisje werd Raksmey door Dr. Diny geïnspireerd om arts te worden. Net zoals zij de armen in Cambodja kwam helpen, is het altijd Raksmey’s droom geweest om haar land te dienen door gezondheidszorg aan de armen te bieden. Op de dag dat Raksmey voor het eerst naar de basisschool ging, moedigde haar vader haar aan om goed haar best te doen zodat ze later verloskundige zou kunnen worden.
In de jaren daaropvolgend werd hier niet weer over gesproken. Op de dag dat Raksmey haar diploma voortgezet onderwijs behaalde, vertelde ze haar vader dat ze geen vroedvrouw maar arts wilde worden. En zo geschiedde.

Raksmey ging in de hoofdstad Phnom Penh medicijnen studeren. Iedere vrijdag haalde haar vader haar op om in het weekend als gezin samen te zijn en op zondag samen naar de kerk in Prey Chhor te gaan. Op zondagavond of maandagochtend vroeg ving de reis naar Phnom Penh weer aan. Jaar na jaar ging voorbij en Raksmey begon met stages en coschappen in verschillende ziekenhuizen in Phnom Penh en door Cambodja. Ze deed ervaring op tijdens medische missies van zendeling-artsen naar de verre uithoeken van Cambodja en tijdens internationale stages.

Haar werkzame leven als arts begon Raksmey bij het Mercy Medical Center Cambodia (MMCC) waar ze begon als arts-assistent in opleiding tot huisarts en gynaecoloog in opleiding. Ze klom op van hoofd van de artsen in opleiding tot specialist gynaecologie, behandelend arts, dienstdoende arts, arts-docent en onderdeel van het management team. Raksmey geeft leiding aan het behandelend team van artsen in opleiding en behandelend artsen. Daarnaast organiseert ze medische missies naar 2 afgelegen gebieden in Cambodja. Ook staat ze het Cambodjaanse Ministerie van Volksgezondheid bij op het gebied van training van artsen en verloskundigen op het gebied van screening en behandeling van baarmoederhalskanker.

De plannen voor het Diny Sunshine Medical Center zijn ontstaan in oktober 2018 met de vraag van Piet Mars aan Raksmey over haar droom. Een bijzonder en emotioneel gesprek. Het was een langgekoesterde wens van Raksmey om een eigen kliniek te openen om de armen te helpen met kwalitatieve en liefdevolle gezondheidszorg, iets waar ze jaren voor gebeden heeft. De toezegging van Piet om te helpen deze droom waar te maken heeft heel wat teweeg gebracht. Raksmey had er geen rekening mee gehouden dat deze droom al zo vroeg in haar leven werkelijkheid zou kunnen worden. Eerst hield ze het af, maar stukje bij beetje heeft haar droom verder vorm gekregen en na de wederom bijzondere gesprekken in januari 2020 met Piet, Rianne, Miranda, Gerrit en Beja is er een plan op tafel gekomen.

Stichting Pharus heeft als strategisch partner en belangrijkste stakeholder daarop groen licht gegeven waarna de aankoop van kavel en het ontwerpproces voor het gebouw van start is gegaan.
Op 8 februari 2023 is de eerste steen gelegd voor de bouw van het Diny Sunshine Medical Center. 4 Inmiddels is de bouw voor 90% gereed en de verwachte oplevering van het gebouw is eind april. Voor mei en juni staat de inrichting en het instellen van medische apparatuur gepland, waarna het DSMC op 1 juli open verwacht te gaan voor de eerste patiënten.
te patiënten.

Komen binnenkort

 

Pin It on Pinterest